Alles over verzendlabels en etiketten

Verzendlabels: waar moet je allemaal rekening mee houden?

Verzendlabels plak je het best op de bovenkant van een doos, op de lange zijde. Op deze manier is het label het beste te lezen en scannen in automatisch sorteerproces. Plak labels niet op een vouw of een hoek, dat maakt het label slechter leesbaar en de barcode is hierdoor moeilijker te scannen. Zorg ook altijd dat het label een goede ondergrond heeft waarop deze blijft kleven, zodra een label loslaat en verloren gaat is de kans op vermissing van het pakket groot.

Thermische etiketten: printen zonder inkt

Thermische etiketten zijn een apart soort labels/etiketten vanwege het materiaal en door hun printtechniek. Er zijn verschillende thermische printers van verschillende merken en met verschillende formaten labels en etiketten. In de praktijk worden deze labels en etiketten voor veel toepassingen gebruikt, vooral voor het printen van prijsstickers en verzendetiketten (met een adres en/of een barcode).

Bij het printen van standaard etiketten (op A4 formaat) wordt er doorgaans geprint met (zwarte) inkt of een toner. Bij een thermisch etiket is dat niet het geval, er wordt op het thermisch papier ‘gebrand’. De afdruk is daardoor beter bestand tegen water en gaat nagenoeg oneindig lang mee, zonder pigmentverlies. Thermische printers zijn heel compact, vragen amper onderhoud en drukken enorm snel. Dé reden waarom men ze vaak gebruikt aan inpaktafels.

Verzendetiketten: etiketten voor webshops en e-commerce

De grote verzendlabels die voor pakketzendingen met PostNL, DHL en veel andere pakketvervoerders gebruikt worden hebben een standaard formaat van 102 x 150mm. Dit formaat dekt eigenlijk alle vereiste labelformaten van alle vervoerders en er worden door zowel DYMO, Brother en Zebra thermische labelprinters gemaakt die dit formaat verzendlabels kunnen verwerken. Verstuur je kleinere doosjes, enveloppen of andere kleine poststukken, dan komen ‘verzendetiketten‘ beter van pas. Ze bevatten een compact overzicht van alle verzendinformatie die nodig is: het adres, eventueel een barcode, enz.

Speciaal voor de grotere webshops worden er bovendien speciale e-commerce etiketten ontworpen. Dit is in een A4 blad waarop de factuur of leverbon is gedrukt en waarbij bovenaan een geïntegreerd etiket is voorzien. Dat etiket bedruk je dan met het verzend- of retouradres: handig voor zowel de inpakker of voor de klant. Er bestaan vrschillende aangepaste formaten, geschikt voor de grootste e-commercespelers zoals Amazon, Ebay en verschillende webshopsystemen.
 
      06-11-2020 15:41     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.